Planujesz organizację imprezy halloweenowej i nie masz pomysłu na menu? Przychodzimy z pomocą! Podrzucamy 4 przepisy na przekąski, które zachwycą Twoich gości, a dodatkowo będą potwornie pyszne! Smacznego!
Mięsne mumie
Przygotuj:
- mięso na pieczeń lub mielone
- ser żółty w plastrach
- oliwki.
- Mięso przygotuj według ulubionego przepisu, podziel na mniejsze kawałki i z każdego z nich uformuj kształt mumii. Postaraj się zaznaczyć ręce, głowę i tułów.
- Uformowane mięso włóż do piekarnika i upiecz.
- Plasterki sera pokrój w paski.
- Wyjmij upieczone mięso z piekarnika i odstaw na około 3 minuty.
- Owiń mumię paskami sera, a z oliwek zrób oczy.
- Ponownie włóż mięso zawinięte w ser do piekarnika na kilka minut, aż ser zacznie się rozpuszczać.
- Mumie podawaj na ciepło.
Miotły czarownicy
Przygotuj:
- 12 plastrów sera
- 12 słonych lub sezamowych paluszków
- 12 łodyżek szczypiorku.
- Plasterki sera pokrój w paski, a następnie ponacinaj je równolegle wzdłuż na długość ok. 1 centymetra, tworząc frędzle.
- Ponacinany kawałek sera owiń wokół paluszka, tworząc w ten sposób małą miotełkę.
- Przymocuj ser do paluszka za pomocą łodyżki szczypiorku.
Ziemniaczane mumie
Przygotuj:
- 4 większe ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
- ¾ szklanki sosu do pizzy
- 16 dużych plastrów salami
- 32 oliwki
- miękki ser żółty
- 16 kaparów
- ¼ czerwonej papryki
- Ziemniaki obierz, paprykę pokrój w 5 mm kostkę.
- Ser pokrój w cienkie plastry, a następnie paski. Salami drobno posiekaj.
- Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
- Każdego ziemniaka przekrój wzdłuż na 4 plastry. Blachę do pieczenia wyłóż folią. Każdy plaster ziemniaka posmaruj z każdej strony oliwą, posyp oregano, solą oraz pieprzem. Ułóż na blasze.
- Blachę z ziemniakami włóż do piekarnika i piecz przez 8 minut. Po tym czasie odwróć ziemniaki na drugą stronę i piecz przez kolejne 7 minut lub aż będą miękkie. Wyciągnij je z piekarnika i obróć na drugą stronę.
- Każdy plasterek ziemniaka posmaruj 1 łyżeczką sosu do pizzy, posyp posiekanym salami i połóż na niego jedną oliwkę, która będzie nosem mumii.
- W poprzek plastra ziemniaka poukładaj paski żółtego sera, tak, aby wyglądały jak bandaż. Pozostałe oliwki przekrój na pół i zrób z nich oczy. Do dziurek oliwek włóż kapary lub kawałki papryki.
- Ziemniaki włóż ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 3–4 minuty lub do czasu, aż ser się roztopi. Podawaj na ciepło.
Kanapka czarownica
Przygotuj:
- 2 kromki białego chleba
- 2 kromki ciemnego chleba
- zielone jabłko
- marchewkę
- oliwki faszerowane papryką
- ser żółty
- szynkę
- serek do smarowania pieczywa.
- Złóż ze sobą dwie kromki białego pieczywa i wytnij z nich kształt głowy czarownicy.
- Pomiędzy obie kromki włóż plasterek sera i szynki.
- Złóż ze sobą dwie kromki ciemnego pieczywa i wytnij z nich kształt kapelusza wiedźmy. Jedną kromkę posmaruj serkiem.
- Głowę i kapelusz wycięte z chleba podgrzej w piekarniku. Po podgrzaniu ułóż na talerzu.
- Z kawałka jabłka zrób rondo kapelusza. Część marchewki pokrój w plasterki, nałóż odrobinę serka i przyklej do kapelusza. Resztę marchewki pokrój w cienkie paseczki i zrób z nich włosy czarownicy. Z przekrojonych na pół oliwek zrób oczy, a usta z małego kawałka jabłka.
zdj. główne: Cala/unsplash.com