Lato to pora roku, która sprzyja wspólnemu spożywaniu posiłków na świeżym powietrzu. Pikniki w parkach, lasach lub na łąkach to świetny sposób na miłe spędzenie czasu i integrację ze znajomymi. Przygotowaliśmy garść prostych przepisów na przekąski, które będą wyśmienicie smakować podczas letniego biesiadowania.
Przygotowując menu na piknikową wyprawę, warto wziąć pod uwagę przede wszystkim gust i smak uczestników. Najlepiej jednak wybierać takie składniki, które nie topnieją oraz się nie kleją. Unikajmy też zabierania ze sobą potraw bardzo zimnych lub bardzo gorących. Posiłki i przekąski przygotowujmy w domu, gdyż gotowanie z półproduktów na łonie natury może być nieco problematyczne.
Przygotuj:
Rozgnieć ser feta za pomocą widelca i wymieszaj go z serkiem kanapkowym i chrzanem. Gotową mieszanką posmaruj placki. Połóż łososia, szczypior, koper i rukolę, a następnie dodaj liście sałaty. Dopraw solą i pieprzem.
Zawiń tortillę i pokrój na mniejsze kawałki. W każdy z nich wbij mały, plastikowy widelec lub wykałaczkę, aby tortille się nie rozleciały.
Przygotuj:
Na desce poukładaj kawałki sera, wędlin i kiełbas i pokrojone pieczywo. Puste miejsca wypełnij resztą składników.
Przygotuj:
Wymieszaj ze sobą ugotowany makaron, szpinak, pomidory pokrojone na ćwiartki i posiekaną cebulę.
Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, czosnek, sól oraz pieprz. Dodaj go do reszty sałatki.
Przygotuj:
Pokrój ser w kostkę i ułóż na talerzu. Na każdy kawałek połóż jeden orzech i winogrono. Całość połącz wykałaczką.
Przygotuj:
Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Do drugiej miski wlej olej, jajka i mleko. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj mokre składniki do suchych i połącz do uzyskania jednolitej masy. Dodaj startą mozzarelle, paprykę pokrojoną w kostkę i szynkę pokrojoną w cienkie paseczki.
Blachę do muffinek wyłóż papilotkami. Do każdej z nich wlej ciasto i ułóż trzy ćwiartki pomidorków koktajlowych. Piecz przez 25 minut w 180°C.