6 prostych przekąsek, które świetnie sprawdzą się na piknik w parku

Czas czytania: 3 min.
Kateryna Hliznitsova/unsplash.com

Lato to pora roku, która sprzyja wspólnemu spożywaniu posiłków na świeżym powietrzu. Pikniki w parkach, lasach lub na łąkach to świetny sposób na miłe spędzenie czasu i integrację ze znajomymi. Przygotowaliśmy garść prostych przepisów na przekąski, które będą wyśmienicie smakować podczas letniego biesiadowania.

Jakie dania przygotować na piknik?

Przygotowując menu na piknikową wyprawę, warto wziąć pod uwagę przede wszystkim gust i smak uczestników. Najlepiej jednak wybierać takie składniki, które nie topnieją oraz się nie kleją. Unikajmy też zabierania ze sobą potraw bardzo zimnych lub bardzo gorących. Posiłki i przekąski przygotowujmy w domu, gdyż gotowanie z półproduktów na łonie natury może być nieco problematyczne.

Minitortille z łososiem — przepis

Przygotuj:

  • 4 pszenne tortille,
  • 100 g sera feta,
  • 100 g serka kanapkowego o smaku chrzanowym,
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu,
  • 200 g łososia wędzonego na zimno,
  • kilka liści sałaty,
  • garść rukoli,
  • garść koperku,
  • garść szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.

Rozgnieć ser feta za pomocą widelca i wymieszaj go z serkiem kanapkowym i chrzanem. Gotową mieszanką posmaruj placki. Połóż łososia, szczypior, koper i rukolę, a następnie dodaj liście sałaty. Dopraw solą i pieprzem.

Zawiń tortillę i pokrój na mniejsze kawałki. W każdy z nich wbij mały, plastikowy widelec lub wykałaczkę, aby tortille się nie rozleciały.

Deska serów — przepis

Przygotuj:

  • kilka rodzajów sera, np.: cheddar, parmezan, ser kozi, gorgonzolę,
  • kilka rodzajów wędlin i kiełbas, np. salami, chorizo, szynkę parmeńską, kabanosy,
  • słone przekąski, np. precelki,
  • jasne i ciemne winogrona,
  • jabłko pokrojone na mniejsze kawałki,
  • gruszkę pokrojoną na mniejsze kawałki,
  • rodzynki,
  • żurawinę,
  • orzechy włoskie,
  • bagietkę.

Na desce poukładaj kawałki sera, wędlin i kiełbas i pokrojone pieczywo. Puste miejsca wypełnij resztą składników.

Sałatka makaronowa ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi — przepis

Przygotuj:

  • 200 g makaronu,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 cebulę szalotkę,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny,
  • 1 łyżeczkę miodu,
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony przez praskę,
  • sól,
  • pieprz.

Wymieszaj ze sobą ugotowany makaron, szpinak, pomidory pokrojone na ćwiartki i posiekaną cebulę.

Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, czosnek, sól oraz pieprz. Dodaj go do reszty sałatki.

Koreczki serowe – przepis

Przygotuj:

  • 200 g sera gorgonzola,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 200 g winogron.

Pokrój ser w kostkę i ułóż na talerzu. Na każdy kawałek połóż jeden orzech i winogrono. Całość połącz wykałaczką.

Muffinki pizzowe — przepis

Przygotuj:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki oleju,
  • ½ szklanki mleka,
  • 125 g sera mozzarella,
  • 100 g szynki,
  • ½ papryki,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylię,
  • oregano.

Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Do drugiej miski wlej olej, jajka i mleko. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj mokre składniki do suchych i połącz do uzyskania jednolitej masy. Dodaj startą mozzarelle, paprykę pokrojoną w kostkę i szynkę pokrojoną w cienkie paseczki.

Blachę do muffinek wyłóż papilotkami. Do każdej z nich wlej ciasto i ułóż trzy ćwiartki pomidorków koktajlowych. Piecz przez 25 minut w 180°C.

Like'ów:
0 0
Odsłon:
88
Komentarzy:
0
Article Tags:
Kategorie:
Z pomysłem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *