Akcesoria kuchenne, które warto zabrać ze sobą na turystyczne wyprawy

Czas czytania: 3 min.

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Bogactwo akcesoriów kuchennych, w tym naczyń dedykowanych turystom, może przyprawić o zawrót głowy. Dlatego przeanalizowaliśmy, jakie wyposażenie zabrać ze sobą na krótsze i dłuższe wyprawy.

Termos – turystyczne must have

Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek wycieczkę w plener bez termosu. To w nim może znaleźć się rozgrzewająca herbata, mocna kawa lub aromatyczna zupa. Tę ostatnią najlepiej nalać do termosu obiadowego, typu food jug. Nada się on także doskonale do przechowania gorącego bigosu, lecza czy gulaszu. To bez wątpienia miła odmiana od klasycznych kanapek. Naturalnie myśląc o termosach mamy na myśli gorące napoje i potrawy.  Często przy tym zapominamy, że izolacja termiczna sprawdza się też przy zimnych napojach, zatem termos warto mieć ze sobą także latem! Oczywiście termosy różnią się od siebie pojemnością, właściwościami termicznymi czy też rodzajami korków.

Plastikowe pojemniki

W podróży lub podczas wycieczek doskonale sprawdzają się też plastikowe pojemniki. Są one tanie, lekkie i dostępne w wielu wymiarach. Możemy do nich włożyć świeże owoce, warzywa, a także przekąski. Taki plastikowy pojemnik z pysznościami można zabrać ze sobą na plażę, na szlak czy też na wycieczkę rowerową.

Zestawy turystyczne

Z myślą o tych, którzy często stołują się w plenerze przygotowano bogate wyposażenie, między innymi takie, które pozwolą przygotować posiłek z wykorzystaniem kuchenki turystycznej. Są to różnego rodzaju naczynia aluminiowe, stalowe, tytanowe, jak również żeliwne. Każde z nich mają swoje wady i zalety. Jedne, takie jak naczynia tytanowe i aluminiowe są cenione przede wszystkim za lekkość. Z kolei naczynia stalowe bądź żeliwne są o wiele trwalsze i odporne na uszkodzenia. Do wyboru mamy bardzo rozbudowane zestawy, jak i bardzo podstawowe propozycje. Filiżanki do kawy raczej w nich nie będzie, ale za to dostaniemy kubki, talerze, sztućce, garnki, pokrywki, a nawet patelnie. Alternatywą dla gotowych zestawów jest kupowanie pojedynczych sztuk. W takim wypadku na pewno wybierzemy naczynia dopasowane do indywidualnych potrzeb, ale ryzykujemy, że przedmioty te nie będą kompatybilne i zajmą więcej miejsca w plecaku niż dobrze przemyślany zestaw outdoorowy.

Kompletując wyposażenie kuchenne warto dostosować je do rodzaju i długości wyprawy, wielkości bagażu, który możemy zabrać, a także indywidualnych potrzeb. Można też szukać nietypowych, wielofunkcyjnych rozwiązań, jak sztućce typu sport, a więc łyżkowidelce, będące jednocześnie nożami, albo pokrywki do garnków, które pełnią funkcję talerzy. Bez względu jednak na to, jakie akcesoria wybierzemy, pewne jest, że posiłek spożywany w pięknych okolicznościach przyrody nabiera wyjątkowego smaku.

Fot.: materiały prasowe Klienta.

Like'ów:
0 0
Odsłon:
19
Komentarzy:
0
Kategorie:
Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *