Grillowanie uznawane jest niekiedy za polski sport narodowy. Nic w tym dziwnego – gdy tylko zrobi się cieplej, z ogródków dobiega woń smażonego mięsa. Wspólne grillowanie to świetny pomysł na spędzenie czasu z rodziną i znajomymi. Jak zorganizować udane grill party?
Pięknie przystrojony stół oraz miejsce Waszego przyjęcia będą cieszyły oko i na pewno długo zapadną w pamięć wszystkim gościom. Dekorację stołu rozpocznij od wybrania odpowiedniego obrusu. Na tę okazję świetnie sprawdzi się nakrycie w pastelowym kolorze lub w różnobarwne wzory. Jeśli obawiasz się ewentualnych plam lub zabrudzeń, możesz wybrać łatwą do czyszczenia ceratę lub papierowy, jednorazowy obrus. Idealnym dopełnieniem będą kolorowe papierowe serwetki, które możesz ułożyć w fantazyjne kompozycje lub zwinąć rulon i przewiązać np. sznurkiem, źdźbłem trawy bądź długim, szerokim liściem. Taką serwetkę możesz położyć obok talerza lub na nim.
Tym oto sposobem płynnie przeszliśmy do tematu zastawy. Możesz oczywiście wykorzystać swoją domową, jednak jeśli chcesz uniknąć zmywania, użyj zastawy jednorazowej. W sklepach dostępna jest zarówno ta papierowa, jak i wykonana z ekologicznej biomasy.
Świetną dekoracją są świeczki. By ograniczyć ryzyko ewentualnego pożaru, warto wybrać małe tealighty, które można włożyć do świeczników lub lampionów. Przydatne mogą okazać się świeczki odstraszające komary – dzięki temu będą pełniły również praktyczną funkcję.
Miejsce grill party warto przyozdobić kwiatami. Choć do dekoracji stołu idealnie sprawdzają się kwiaty cięte, w przypadku grilla warto pokusić się o kwiaty doniczkowe. Kolorową donicę można ustawić na tarasie lub w namiocie, w którym odbywa się impreza. Wysokie rośliny sprawią, że poczujemy się jak w dżungli.
Kolorową i nietypową ozdobą grill party jest girlanda. Może ona też być źródłem światła. Możesz do tego wykorzystać gotowe łańcuchy świetlne ze świecącymi kulami, cotton ballsy lub zwykłe lampki choinkowe. Jeśli niepotrzebne jest Ci dodatkowe oświetlenie, użyj girlandy papierowej. Możesz ją wykonać z kolorowego brystolu lub bibuły.
Wydawać by się mogło, że grill party nie może odbyć się bez kiełbasy, kaszanki i karkówki. Warto jednak wypróbować nowe przepisy, które mogą okazać się ciekawym rozwiązaniem i zachwycić podniebienia gości.
Przygotuj:
Pokrój bakłażana na plastry, posyp solą i odstaw na 15 minut. Następnie opłucz warzywo pod bieżącą wodą i osusz. Grilluj przez 5 minut z jednej strony. Obróć, posyp solą, skrop oliwą i grilluj przez kolejne 5 minut. W tym samym czasie zgrilluj kromki chleba. Grzanki połóż na metalowej tacce, ułóż na nich plasterki bakłażana, plasterek mozzarelli i bazylię. Gdy ser zacznie się topić, zdejmij je z grilla, dopraw solą, pieprzem i oliwą.
Przygotuj:
Podgrzej mleko, następnie dodaj pokruszony ser, śmietanę i curry. Podgrzewaj miksturę do uzyskania gładkiego soku, jednak nie dopuść do zagotowania. Umyj kalafior, podziel na różyczki, posyp kurkumą i zgrilluj. Gotowe warzywo podawaj z sosem. Możesz nim od razu polać różyczki kalafiora lub podawać oddzielnie.
Dzbanek z wodą, do którego wrzucisz owoce, już sam w sobie będzie nietypową i ciekawą ozdobą stołu. Obok niego w szklanym naczyniu możesz postawić kolorowe papierowe słomki.
Przygotuj:
Umyj ogórka i cytrynę, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do dzbanka z wodą i odstaw na 30 minut.
Przeczytaj też: Jak zrobić stolik z palet? Podpowiadamy!
Zdjęcie główne: torwaiphoto/ stocks.adobe.com