Gdy za oknem robi się coraz cieplej, chcemy coraz więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Świetnym pomysłem jest jedzenie posiłków na łonie natury. Taki podwieczorek z pewnością poprawi apetyt i wprawi w dobry humor. Co możesz przygotować, by ucieszyć nie tylko brzuch, ale i oczy?
Podstawą udanego pikniku jest odpowiednio przygotowany kosz. Trzeba w coś przecież zapakować nasze smakołyki. Musi być on pakowny, by pomieścić wszystkie potrzebne rzeczy. Na wiosnę warto odświeżyć jego wygląd, a przy okazji dodać mu trochę nowych funkcji. Jedyne, co będzie Ci do tego potrzebne to: kosz piknikowy, pistolet do klejenia, karton, taśma krawiecka, materiał i spinacz. Dalsze wskazówki zaprezentowanie są na filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=f6LvBiO5UoY
Choć na pikniku sprawdzi się nasz ulubiony domowy koc, warto zainwestować
w “profesjonalny” koc piknikowy. Jest on miękki, a przy okazji posiada specjalne zapięcia, które ułatwią zwijanie, transport i przechowywanie. Wyposażony jest także w warstwę izolującą – folię aluminiową lub pcv, która uchroni nas przed siedzeniem na zimnym podłożu. Niektóre z nich są wodoodporne, co idealnie sprawdzi się przy niespodziewanym deszczu lub rozlanym napoju.
Zastawa piknikowa powinna być przede wszystkim lekka i ekologiczna. Plastikowe talerzyki, kubki i sztućce odchodzą do lamusa, a zastępują je naczynia wykonane z papieru lub biomasy. Idealnym rozwiązaniem jest zastawa wielokrotnego użytku, wykonana np. z plastiku. Niektóre z nich przeznaczone są na piknikowe spotkania i cechują się niezwykłą lekkością. Jeśli jednak nie chcesz w nią inwestować, równie dobrym rozwiązaniem jest zabranie ze sobą domowych kubków, talerzy i sztućców. Uważaj jednak, by ich nie potłuc.
Podczas posiłku na łonie natury warto zadbać o to, by był on nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Przygotowany samodzielnie z pewnością będzie smakował lepiej, a świeże powietrze z pewnością poprawi apetyt.
To chyba klasyk nad klasykami: kanapki jemy na śniadanie, lunch, kolację oraz pakujemy je jako przekąskę na długą drogę. Warto urozmaicić je o razowe pieczywo oraz sezonowe warzywa, by zafundować sobie prawdziwą bombę witaminową! Oto przykładowy przepis:
Przygotuj:
Bułkę przekrój na pół i opiecz ją w nagrzanym piekarniku. Umyj i oczyść paprykę, a następnie pokrój ją na ćwiartki. Skrop oliwą i grilluj na patelni. Pomidory i cebulę pokrój w cienkie plastry. Wymieszaj ze sobą majonez, ketchup, sos tabasco oraz drobno pokrojony czosnek. Tak wykonanym sosem posmaruj połówki pieczywa. Na jednej z nich ułóż kolejno: rukolę, plastry mięsa, pomidory, cebulę oraz paprykę. Przykryj drugą połówką, a następnie szczelnie zawiń w papier śniadaniowy, by się nie rozleciały.
Przygotuj:
Do miski lub słoika włóż porwane liście sałaty, pokrojony ser feta, pomidorki, groszek, kukurydzę, ogórek pokrojony w kostkę, posiekaną cebulę i czarne oliwki. Wszystko skrop oliwą i sokiem z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem.
Na pikniku nie może również zabraknąć czegoś słodkiego. Muffiny nie dość, że są lekkie i łatwe w przechowywaniu i transporcie, to jeszcze proste do przygotowania.
Przygotuj:
Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodaj do nich jajka, mleko oraz olej. Wymieszaj. Gotową masę przelej do foremek na muffinki. Piecz przez 30 minut
w piekarniku rozgrzanym do 180०C.
Przygotuj:
Wyciśnij sok z cytryn, 200 ml wody zagotuj z 200 g cukru do uzyskania syropu. Przygotowaną miksturę pozostaw do schłodzenia. Do dzbanka lub butelki wlej resztę wody, sok z cytryny oraz schłodzony syrop. Do całości możesz dodać kostki lodu i listki mięty.
Zdj. główne: Evangelina Silina/unsplash.com