Podpowiadamy, jak wysiać zioła, które potem przez długi czas będziesz używać w kuchni

Czas czytania: 2 min.
cottonbro/ pexels.com

Zaopatrz się w nasiona ziół. Kilka najbardziej popularnych to mięta – świetna do drinków i deserów, jak również do zaparzania w letnie dni, oraz niezbędne w kuchni szczypiorek, szałwia, tymianek, rozmaryn, pietruszka, kolendra i bazylia.

W tym celu użyj przedmiotów, które z łatwością znajdziesz w swoim domu. Postaw na recykling. Zużyj puszki, słoiki, kubeczki po jogurtach lub lodach u nich pamiętaj, aby wykonać dziurki odpływowe w dnie.

Weź pod uwagę również bardziej ekologiczne rozwiązania. Wybierz materiały biodegradowalne. Mogą to być nie tylko rolki od papieru toaletowego, wytłaczanki na jajka czy łubianki ale również skorupki od jajek, łupiny po orzechach.

Należy wypełnić je odrobiną nawozu i ziemią (kupisz w każdej kwiaciarni czy w markecie budowlanym) do połowy wysokości, umieścić w niej nasiona i regularnie podlewać wodą. Możesz używać spryskiwacza.

Należy jednak pamiętać o kilku zasadach. Zbieraj je regularnie, wybierając listki z samego czubka rośliny. Wspomoże to jej rozrastanie się. Do ziemi, w której zasiejesz zioła dodaj nawozu z alg słodkowodnych. To ekologiczny dodatek wzmacniający rośliny. Wyrośnięte rośliny przesadzaj do większych doniczek, najlepiej każdą z osobna.

Obserwowanie efektów swojej pracy, wzrostu łodyżek i liści a później używanie do gotowania własnoręcznie wysianych roślin da Ci niesamowicie dużo radości i satysfakcji. Ciesz się aromatem i smakiem świeżych ziół!

Przeczytaj też: Jak wyhodować awokado w domu? To prostsze, niż myślisz

Zdjęcie główne: cottonbro/ pexels.com

Like'ów:
0 0
Odsłon:
336
Komentarzy:
0
Article Tags:
Kategorie:
Z pomysłem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *