4 halloweenowe przekąski, które możesz serwować na domówce!

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
4 halloweenowe przekąski, które możesz serwować na domówce!

Planujesz organizację imprezy halloweenowej i nie masz pomysłu na menu? Przychodzimy z pomocą! Podrzucamy 4 przepisy na przekąski, które zachwycą Twoich gości, a dodatkowo będą potwornie pyszne! Smacznego!

Mięsne mumie

Przygotuj:

  • mięso na pieczeń lub mielone
  • ser żółty w plastrach
  • oliwki.
  1. Mięso przygotuj według ulubionego przepisu, podziel na mniejsze kawałki i z każdego z nich uformuj kształt mumii. Postaraj się zaznaczyć ręce, głowę i tułów.
  2. Uformowane mięso włóż do piekarnika i upiecz.
  3. Plasterki sera pokrój w paski.
  4. Wyjmij upieczone mięso z piekarnika i odstaw na około 3 minuty.
  5. Owiń mumię paskami sera, a z oliwek zrób oczy.
  6. Ponownie włóż mięso zawinięte w ser do piekarnika na kilka minut, aż ser zacznie się rozpuszczać.
  7. Mumie podawaj na ciepło.

Miotły czarownicy

Przygotuj:

  • 12 plastrów sera
  • 12 słonych lub sezamowych paluszków
  • 12 łodyżek szczypiorku.
  1. Plasterki sera pokrój w paski, a następnie ponacinaj je równolegle wzdłuż na długość ok. 1 centymetra, tworząc frędzle.
  2. Ponacinany kawałek sera owiń wokół paluszka, tworząc w ten sposób małą miotełkę.
  3. Przymocuj ser do paluszka za pomocą łodyżki szczypiorku.

Ziemniaczane mumie

Przygotuj:

  • 4 większe ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • ¾ szklanki sosu do pizzy
  • 16 dużych plastrów salami
  • 32 oliwki
  • miękki ser żółty
  • 16 kaparów
  • ¼ czerwonej papryki
  1. Ziemniaki obierz, paprykę pokrój w 5 mm kostkę.
  2. Ser pokrój w cienkie plastry, a następnie paski. Salami drobno posiekaj.
  3. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
  4. Każdego ziemniaka przekrój wzdłuż na 4 plastry. Blachę do pieczenia wyłóż folią. Każdy plaster ziemniaka posmaruj z każdej strony oliwą, posyp oregano, solą oraz pieprzem. Ułóż na blasze.
  5. Blachę z ziemniakami włóż do piekarnika i piecz przez 8 minut. Po tym czasie odwróć ziemniaki na drugą stronę i piecz przez kolejne 7 minut lub aż będą miękkie. Wyciągnij je z piekarnika i obróć na drugą stronę.
  6. Każdy plasterek ziemniaka posmaruj 1 łyżeczką sosu do pizzy, posyp posiekanym salami i połóż na niego jedną oliwkę, która będzie nosem mumii.
  7. W poprzek plastra ziemniaka poukładaj paski żółtego sera, tak, aby wyglądały jak bandaż. Pozostałe oliwki przekrój na pół i zrób z nich oczy. Do dziurek oliwek włóż kapary lub kawałki papryki.
  8. Ziemniaki włóż ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 3–4 minuty lub do czasu, aż ser się roztopi. Podawaj na ciepło.

Kanapka czarownica

Przygotuj:

  • 2 kromki białego chleba
  • 2 kromki ciemnego chleba
  • zielone jabłko
  • marchewkę
  • oliwki faszerowane papryką
  • ser żółty
  • szynkę
  • serek do smarowania pieczywa.
  1. Złóż ze sobą dwie kromki białego pieczywa i wytnij z nich kształt głowy czarownicy.
  2. Pomiędzy obie kromki włóż plasterek sera i szynki.
  3. Złóż ze sobą dwie kromki ciemnego pieczywa i wytnij z nich kształt kapelusza wiedźmy. Jedną kromkę posmaruj serkiem.
  4. Głowę i kapelusz wycięte z chleba podgrzej w piekarniku. Po podgrzaniu ułóż na talerzu.
  5. Z kawałka jabłka zrób rondo kapelusza. Część marchewki pokrój w plasterki, nałóż odrobinę serka i przyklej do kapelusza. Resztę marchewki pokrój w cienkie paseczki i zrób z nich włosy czarownicy. Z przekrojonych na pół oliwek zrób oczy, a usta z małego kawałka jabłka.

zdj. główne: Cala/unsplash.com

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*