Profesjonalne przygotowanie kawy w domu

Czas czytania: 3 min.

Artykuł sponsorowany

Picie kawy dla wielu osób urasta wręcz do miana rytuału. Każdy lubi w kawie inne walory, dlatego co kawosz, to inny sposób parzenia tego napoju. Ziarna kawy muszą być odpowiednio przechowywane, zmielone oraz zaparzone, by można było cieszyć się najlepszej jakości naparem. Aromat kawy to ponad połowa przyjemności z jej picia, ponieważ to właśnie charakterystyczna woń świadczy o jakości ziaren. W zależności od sposobu przygotowania kawy jej właściwości mogą się różnić. Zobacz, jak profesjonalnie zaparzyć pyszną kawę w domowych warunkach.   

Sposoby parzenia kawy   

Sposobów na zaparzenie naparu z ziaren kawowca jest mnóstwo i każdy z nich ma swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy po prostu zalewają mieloną kawę wrzątkiem, inni sączą wodę przez filtry przelewowe, jeszcze kolejni uznają tylko francuskie prasy, kawiarki lub ekspresy. Wszystko zależy od preferencji danej osoby oraz tego, ile czasu możesz przeznaczyć na zaparzenie kawy. W Polsce najczęstszą praktyką jest parzenie kawy przez zalanie zmielonych ziaren gorącą wodą, jest to bardzo szybki, ale nie najlepszy sposób. Przez popełniane przy parzeniu kawy błędy, napar staje się gorzki i kwaśny oraz traci swoje najlepsze cechy. Ogromnym błędem jest zalewanie ziaren bezpośrednio wrzątkiem. Wszyscy bariści wiedzą, że najlepszy smak kawa osiąga, kiedy parzona jest wodą o temperaturze od 80 do 90 stopni Celsjusza.   

Ekspresy do kawy budzą pewne kontrowersje wśród kawoszy. Niektórzy uważają, że maszyna psuje smak oraz zabija charakter czarnego napoju, inni zaś piją wyłącznie kawę zaparzoną w ten sposób i bardzo to sobie cenią. Bardzo dużo zależy tu od jakości oraz możliwości ekspresu oraz sposobu jego użytkowania. Ekspres musi być dokładnie oczyszczony z zalegających w przewodach płynów, by kawa nie była kwaśna. Ziarna w ekspresie, jeśli są mielone na bieżąco, muszą być przechowywane w szczelnym pojemniku, by nie wietrzały i nie straciły aromatu. Dobrze zadbany i jakościowy ekspres do kawy sprawi, że bez wysiłku będziesz w stanie zaparzyć napar godny najlepszego baristy.   

Rodzaj i pochodzenie ziaren   

Duży wpływ na końcowy smak kawy ma pochodzenie ziaren oraz stopień ich przepalenia. Istnieją kawy mniej lub bardziej przepalone, na przykład delikatna w smaku blonde roast lub intensywna i bardzo ciemna espresso roast. Kawy brazylijskie słyną ze swojego przyjemnego, łagodnego smaku, a przy tym dają całkiem mocne pobudzenie. Kawy indyjskie są z kolei bardziej wyraziste i często zawierają nietypowe nuty smakowe, na przykład posmak kwiatów lub wanilii.   

Jeśli chodzi o smakowe i zapachowe walory kawy, stopień przepalenia ziaren kawowca gra ogromną rolę. Surowe lub tylko delikatnie palone ziarna są najzdrowsze, ponieważ zawierają najwięcej antyoksydantów. Napar z nich jest jednak niesmaczny, gorzki i mało intensywny. Ziarna kawy pali się po to, by wydobyć z nich smak i intensywny zapach. Im mniej przetworzone ziarna, tym lepiej smakują. Świeżo palona kawa będzie najbogatsza w składniki odżywcze i będzie miała najbardziej przyjemny smak, z kolei wysoko przetworzona kawa rozpuszczalna w granulkach będzie gorzka, kwaśna i mało aromatyczna. Jeśli wybierasz kawę liofilizowaną, żeby uniknąć fusów, wypróbuj bardziej profesjonalne metody parzenia tego napoju z ziaren. Kawiarka, praska francuska czy ekspres przelewowy nie zostawiają fusów w naparze.   

Fot.: Taylor Franz/unsplash.com

Like'ów:
0 0
Odsłon:
269
Komentarzy:
0
Kategorie:
Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *